Mark: Brycus-Bonsáis
De eleagnus pungens is een groenblijvende struik die in normale situaties wel 4-5 meter hoog kan worden. Het is een zeer resistente soort, die zowel in gematigde streken als in die waar de winter -20 graden kan bereiken, kan overleven. Het wordt gekenmerkt door zijn aromatische bloei in de late herfst, die zich vervolgens materialiseert in overvloedige roodachtige besvormige vruchtlichamen.
Eleagnus pungens zorg
Eleagnus pungens zijn bomen met een groot aanpassingsvermogen, omdat ze niet alleen bestand zijn tegen een grote verscheidenheid aan temperaturen, maar ook in zeer zonnige en schaduwrijke oriëntaties kunnen groeien. Bovendien is het niet erg veeleisend in termen van bodem-PH, omdat het goed kan groeien in zowel alkalische als zure bodems. Naast dit alles verdraagt hij droogtes vrij goed, dus het kan worden gezegd dat het een zeer aan te bevelen soort is voor degenen die beginnen in de wereld van bonsai.
De eleagnus water geven
Als algemene regel geven we de bonsai water wanneer het oppervlaktedeel van het substraat begint uit te drogen. We moeten rekening houden met het seizoen van het jaar waarin we ons bevinden, dus in de zomer kan dagelijks water worden gegeven en in de winter elke 3-4 dagen.
We zullen extra voorzichtig zijn tijdens de bloei- en vruchtperiode, want als we niet voldoende water geven, lopen we het risico een deel van de bloei te verliezen.
Eleagne-oriëntatie
Zoals we al eerder hebben vermeld, kan eleagnus zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.
Het is echter aan te raden om de bonsai op een zo zonnig mogelijke plaats te zetten, omdat de boom dan krachtiger zal groeien. Bovendien zal het blad bij meer licht steeds kleiner uitlopen, wat wenselijk is vanuit het oogpunt van bonsai-esthetiek.
Eleagnus-abonnee
We zullen de eleagnus bemesten zoals elke andere bonsai, dat wil zeggen tijdens de gehele vegetatieve groeifase.
Het is raadzaam om een organische meststof met verlengde afgifte te gebruiken, omdat we op deze manier het risico op overbemesting van de boom vermijden.
We kunnen chemische meststoffen gebruiken in irrigatie tijdens de vetmestingsfasen van de boom, maar niet in de raffinagefasen. Anders krijgen we overmatige groeikracht en te grote bladeren.
Eleagnus-transplantatie
Het wordt aanbevolen om de eleagnus in de late winter te transplanteren, net als de knoppen beginnen te zwellen.
Sommige meesters ontbladeren de eleagnus tijdens de transplantatie, op deze manier wordt een meer gecontroleerde kieming bereikt, met kleinere bladeren. Dit is echter alleen aan te raden bij krachtige exemplaren, omdat we niet het risico kunnen lopen de plant te verzwakken.
We zullen een drainerende ondergrond gebruiken, omdat de eleagnus niet al te goed tegen een te hoge luchtvochtigheid kan. Het mengsel hangt af van ons klimaat, maar als algemene regel kun je akadama gebruiken op 100% of akadama en kiryu op 70-30
Bedrading en snoeien van de eleagnus
De eleagnus hebben een vrij krachtige en verticale groei, zodat we voor een platte kroon moeten gaan bedraden als de scheuten nog zacht zijn. Anders lopen we het risico de takken te breken, want naarmate ze ouder worden, wordt de bast steeds harder en brozer.
We zullen het snoeien doen tijdens de vegetatieve stopstadia. Houd er rekening mee dat eleagnus in november bloeit, dus als we willen dat onze boom uitbundig bloeit, vermijden we herfstsnoei.
* Opmerkingen: De vorm en afmetingen van de bonsai zijn bij benadering. De kleur en vorm van de pot kan afwijken van die op de foto. Bedenk dat een bonsai een levend wezen is, daarom zijn de afbeeldingen die verschijnen representatief.