De producten die we dagelijks gebruiken zijn gemaakt van verschillende materialen. Een breuk door gebruik of een ongeval betekent niet noodzakelijk het einde van zijn levensduur. De stukjes aan elkaar plakken met de juiste lijm kan de dag redden. Brycus Tips helpt u bepalen welke de beste lijm voor u is.
Welke soorten lijmen zijn er?
Je moet rekening houden met het materiaal waarmee je gaat werken voordat je de ene of de andere lijm kiest. Anders kunt u het oppervlak permanent beschadigen en niet meer bij de gebroken stukken kunnen. Sommige lijmen zijn speciaal ontworpen om onder andere hout, glas en metalen oppervlakken te verlijmen. In dit geval hoeft u alleen maar het juiste product te kiezen.
Maar tenzij u bij uw werk vaak stukken van hetzelfde materiaal moet samenvoegen, hebben de meeste gebruikers liever een multifunctionele lijm, die ze onder verschillende omstandigheden kunnen gebruiken. Binnen deze categorie vinden we verschillende soorten
Universeel
Zoals de naam al aangeeft, zijn deze lijmen ontworpen om allerlei materialen te verlijmen, hoewel ze vooral effectief zijn op papier, hout of keramische oppervlakken.
Universele lijmen zijn gemaakt van synthetische polymeren en zijn goedkoop en gemakkelijk te gebruiken. Een nadeel is dat ze geen erg sterke gewrichten creëren of goed bestand zijn tegen hitte en vochtigheid.
Cyanoacrylaten
Deze klasse lijmen, ook wel supercements genoemd, slaagt erin allerlei soorten materialen te verenigen dankzij een chemische reactie die plaatsvindt in contact met de vochtigheid van de omgeving. Cyanoacrylaten drogen vrijwel onmiddellijk en creëren zeer sterke en zichtbare bindingen.
Afzonderlijke componentenlijmen
Sommige producten zijn gemaakt van twee materialen die, wanneer ze met elkaar worden gecombineerd, een reactie veroorzaken waardoor ze zeer solide gewrichten kunnen bereiken. Ze komen in afzonderlijke containers en moeten in gelijke delen worden gemengd om de verwachte resultaten te bereiken.
Zo hebben we polymeren die zijn samengesteld uit een epoxyhars en een verhardingsmiddel. Ze zijn ideaal voor het verlijmen van harde materialen en het opvullen van openingen. Het enige nadeel is dat de gewrichten niet onopgemerkt blijven en dat het droogproces erg traag verloopt.
Contactlijm
Ook wel oplossingslijmen genoemd, ze zijn een emulsie die meestal is gemaakt van neopreen, polychloropreen, nitril of styreen-butadieenrubber en kan worden aangebracht met een kwast, spatel, roller of zelfs met een spuitpistool.
Omdat het elastisch en vervormbaar is, is het ideaal voor het verbinden van flexibele materialen, zoals schoenzolen. Het wordt ook aanbevolen bij het bevestigen van vloerbedekkingen. Het is ook effectief op hout, hoewel het raadzaam is om een eerste laag aan te brengen om alle porositeiten af te dichten en, nadat het oppervlak is opgedroogd, een laatste laag aan te brengen om de stukken aan elkaar te lijmen.
Ongeacht het soort lijm dat u gebruikt, de volgende tips van Brycus-tips helpen u om de best mogelijke resultaten te bereiken.
• Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u de lijm aanbrengt.
• Controleer of het contactoppervlak vrij is van water, vet en stof, wat een goed contact tussen de oppervlakken kan voorkomen.
• Houd de stukken bij elkaar terwijl u de lijm droogt met behulp van een klem.
• Werk in een geventileerde ruimte met een mondstuk om te voorkomen dat u wordt blootgesteld aan de giftige dampen van de lijmen.
• Vermijd roken bij het hanteren van brandbare lijmen.
• Gebruik een houten of plastic tandenstoker in plaats van de lijm direct met uw handen vast te pakken.
• Gebruik indien nodig aceton of olijfolie om uw vingers los te maken.
Onze klanten vertrouwen ons
Meningen van onze klanten
Ontvang ons nieuws